1ste Voice Yoga tip: “Fritte bakke!”

​Ondertussen bijna 20 jaar geleden, zat ik op kot in Antwerpen, communicatiewetenschappen te studeren. Maar eigenlijk lag mijn echte passe toen in de yoga boeken die ik in de intrigerende boekenkast van mijn vader had gevonden. Weet je, toen ik ze als kind ontdekte, was er nog geen internet hè, en het was zalig om daar zoveel parels in te ontdekken.  In één van die boeken stond de klassieker: “the teacher appears when the student is ready”. En zowaar… er kwam na al die tijd plotseling een echte Yogi uit India op mijn pad. Waaauw.

​Zo zag hij er alles behalve uit, maar dat hij me imponeerde door wie hij was, yup!

​Ik ontmoette hem voor de eerste keer in zijn kleine yoga ruimte op een appartementje. Ik voelde me direct terug in India… lekkere geur van wierook, posters van Ganesha, Krishna… en talrijke imponerende foto’s waar hij de moeilijkste lichaamshoudingen en asana’s op demonstreerde. Yep, dat maakte een grote indruk op me, en dat was wellicht ook de bedoeling.Eén van de eerste dingen die hij tegen me zei was: “show me what you got”. “Wel”, antwoordde ik hem terug in Indisch engels, “For starters, I can show you the full yoga breath”. Vol zelfvertrouwen zette ik me in lotushouding, en deed enkele volle yoga ademhalingen, zoals ik braaf en zo goed mogelijk had geoefend uit de boeken. 

​“No, no no! Steven! You can learn fritte bakke from boeken, of course, but Yoga, no… you can’t learn Yoga from books! Daar spetterde mijn droom van een would-be yogi, die zich al zo lang toewijdde aan de oefenschema’s in de boeken, aan diggelen. Hij legde me uit, met al zijn imposante foto’s op de achtergrond, dat je Yoga nooit of te nimmer kunt leren uit boeken. Voor Yoga heb je een echte meester nodig, zei hij me. “So forget all what you have learned, I will show you what real Yoga is about”.

Dat was de dag dat ik al mijn yoga boeken vaarwel zegde en mijn training bij hem begon. We trokken verschillende jaren met elkaar op, als leraar en leerling. Gedurende heel die tijd heb ik vele belangrijke (en soms ook pijnlijke) lessen geleerd, waarover ik later graag meer vertel.

​Maar voor nu, in deze eerste Voice Yoga tip, hou ik het graag bij dat je Yoga inderdaad niet uit boeken kunt leren. En daarmee bedoel ik dan niet op de manier zoals ik het begreep van m’n ex-yogaleraar, dat je het enkel van een meester kunt leren. Ik bedoel het op de manier zoals de filosoof Krishnamurti zo mooi omschrijft: “the master is not in India, he is in you”.

Kijk, ik kan jou, als inspirator op het pad van Voice Yoga, zoveel technieken, tips en oefeningen meegeven als ik wil, maar zolang je deze kennis-op-zich waardevoller acht als jouw eigen innerlijke kompas, dan geloof ik dat jij en ik onze tijd verspillen.

Alhoewel, geen enkele ervaring gaat natuurlijk ooit verloren, net zoals mijn tijd bij die yogi - super waardevol. En ik wil je hier ook geen les spellen, of één of andere absolute waarheid verkondigen ofzo. Met wat ik zelf allemaal heb meegemaakt, heb ik daar ondertussen een hekel aan.

​Hoe je het ook draait of keert: dat is voor mij wel het fundament van Voice Yoga: jouw eigen nieuwsgierigheid, en die staat in geen enkel boek beschreven. De boefening van eender welke Yoga, of elke andere vorm van persoonlijke groei, ligt voor mij alles behalve in de perfecte uitvoering van zorgvuldig bewaarde & overgeleverde technieken, van ​leraar tot discipel of van zwaar betaalde graad tot graad… . Ik bedoel ook niet dat dit allemaal waardeloos is, integendeel.  

Het enige wat ik hier wil vertellen is dat mijn uitgangspunt voor Voice Yoga totaal anders is, gezien ik ervan uitga dat alle mogelijke technieken en wijsheid daarvoor ​al in jou zitten, en wel in de natuurlijke intelligentie van jouw eigen stem, klank en adem van jouw eigen lichaam, van jouw eigen hart. Het is enkel aan jou om te leren luisteren. Vanuit de stilte binnenin.

​Wat ik jou wel kan aanreiken zijn concepten, ideeën, oefeningen en techhieken vanuit mijn eigen ervaring, die jou bij die ontdekkingstocht - als ​ze ​resoneren - enorm kunnen helpen. Alsof het raadsels zijn waar je jouw eigen nieuwsgierigheid op los laat. Als aanwijzingen voor een ontdekkingsreiziger, op avontuur in de ademsklank van je eigen lichaam, leven en ziel. Als tools om jouw eigen innerlijke weten & groei verder aan te wakkeren, vanuit intiem 1-op-1 contact met jouw eigen ervaring.

​En daar ligt volgens mij de echte sacraliteit die je inderdaad, niet uit boeken kunt leren. Hierbij dus mijn uitnodiging, als 1ste tip, om al wat ik jou aanreik via m’n Voice Yoga en workshops, op die manier te benaderen, als een nieuwsgierige ontdekkingsreiziger. In de volgende tip gaan we daar praktisch mee aan de slag.

​Laat gerust een reactie achter onderaan deze pagina, of stel er je vragen, en hartelijk dank voor je interesse!

warme groeten,
Steven Vrancken
 

Tot slot enkele vragen ter contemplatie:

Wat is de klank van jouw eigen innerlijke stilte? Jouw absolute innerlijke weten? Hoe klein of hoe groot die ook is?

Ken je die ervaring, waarbij je gewoon ‘iets weet’? Wat niemand van je kan afpakken? Wat die ook zegt of doet?

Hoe voelt dat? En waar voel je dat in je lichaam? Ook wanneer je boordevol passie en vertrouwen ‘je ding’ doet?

Jouw eigen waarheid al eens ondergeschikt gemaakt aan één of andere meester, begeleider of leer? Die je zo perfect mogelijk probeerde te volgen?

En daar ligt volgens mij de echte sacraliteit die je inderdaad, niet uit boeken kunt leren. Hierbij dus mijn uitnodiging, als 1ste tip, om al wat ik jou aanreik via m’n Voice Yoga en workshops, op die manier te benaderen, als een nieuwsgierige ontdekkingsreiziger.

In de volgende tip gaan we daar praktisch mee aan de slag.

Tot slot enkele vragen ter contemplatie =>

Wat is de klank van jouw eigen innerlijke stilte? Jouw absolute innerlijke weten? Hoe klein of hoe groot die ook is?

Ken je die ervaring, waarbij je gewoon ‘iets weet’? Wat niemand van je kan afpakken? Wat die ook zegt of doet?

Hoe voelt dat? En waar voel je dat in je lichaam? Ook wanneer je boordevol passie en vertrouwen ‘je ding’ doet?

Jouw eigen waarheid al eens ondergeschikt gemaakt aan één of andere meester, begeleider of leer? Die je zo perfect mogelijk probeerde te volgen?

Het enige wat ik jou kan aanreiken zijn concepten, ideeën, oefeningen en techhieken vanuit mijn eigen ervaring, die je daarbij - als het resoneert - enorm kunnen helpen. Alsof het raadsels zijn waar je jouw eigen nieuwsgierigheid op los laat. Als aanwijzingen voor een ontdekkingsreiziger, op avontuur in de ademsklank van je eigen lichaam, leven en ziel. Als tools om jouw eigen innerlijke weten & groei verder aan te wakkeren, vanuit intiem 1-op-1 contact met jouw eigen ervaring.

Kijk, ik kan jou, als inspirator op het pad van Voice Yoga, zoveel technieken, tips en oefeningen meegeven als ik wil, maar zolang je deze kennis-op-zich waardevoller acht als jouw eigen innerlijke kompas, dan geloof ik dat jij en ik onze tijd verspillen.

Alhoewel, geen enkele ervaring gaat natuurlijk ooit verloren, net zoals mijn tijd bij die yogi - super waardevol. En ik wil je hier ook geen les spellen, of één of andere absolute waarheid verkondigen ofzo. Met wat ik zelf allemaal heb meegemaakt, heb ik daar ondertussen een hekel aan.

Hoe je het ook draait of keert: dat is voor mij wel het fundament van Voice Yoga: jouw eigen nieuwsgierigheid, en die staat in geen enkel boek beschreven. De boefening van eender welke Yoga, of elke andere vorm van persoonlijke groei, ligt voor mij alles behalve in de perfecte uitvoering van zorgvuldig bewaarde & overgeleverde technieken, van Guru tot discipel of van zwaar betaalde graad tot graad… . Voice Yoga zit al in jou, en wel in de natuurlijke intelligentie van jouw eigen stem, klank en adem van jouw eigen lichaam, van jouw eigen hart.
“No, no no! Steven! You can learn fritte bakke from boeken, of course, but Yoga, no… you can’t learn Yoga from books!”. Daar spetterde mijn droom van een would-be yogi, die zich al zo lang toewijdde aan de oefenschema’s in de boeken, aan diggelen. Hij legde me uit, met al zijn imposante foto’s op de achtergrond, dat je Yoga nooit of te nimmer kunt leren uit boeken. Voor Yoga heb je een echte meester nodig, zei hij me. “So forget all what you have learned, I will show you what real Yoga is about”.

Dat was de dag dat ik al mijn yoga boeken vaarwel zegde en mijn training bij hem begon. We trokken verschillende jaren met elkaar op, als leraar en leerling. Gedurende heel die tijd heb ik vele belangrijke (en soms ook pijnlijke) lessen geleerd, waarover ik later graag meer vertel.

Maar voor nu, in deze eerste Voice Yoga tip, hou ik het graag bij dat je Yoga inderdaad niet uit boeken kunt leren. En daarmee bedoel ik dan niet op de manier zoals ik het begreep van m’n ex-yogaleraar, dat je het enkel van een meester kunt leren. Ik bedoel het op de manier zoals de filosoof Krishnamurti zo mooi omschrijft: “the master is not in India, he is in you”.

“No, no no! Steven! You can learn fritte bakke from boeken, of course, but Yoga, no… you can’t learn Yoga from books!”. Daar spetterde mijn droom van een would-be yogi, die zich al zo lang toewijdde aan de oefenschema’s in de boeken, aan diggelen. Hij legde me uit, met al zijn imposante foto’s op de achtergrond, dat je Yoga nooit of te nimmer kunt leren uit boeken. Voor Yoga heb je een echte meester nodig, zei hij me. “So forget all what you have learned, I will show you what real Yoga is about”.
Ondertussen bijna 20 jaar geleden, zat ik op kot in Antwerpen, communicatiewetenschappen te studeren. Maar eigenlijk lag mijn echte passe toen in de yoga boeken die ik in de intrigerende boekenkast van mijn vader had gevonden. Weet je, toen ik ze als kind ontdekte, was er nog geen internet hè, en het was zalig om daar zoveel parels in te ontdekken.  In één van die boeken stond de klassieker: “the teacher appears when the student is ready”. En zowaar… er kwam na al die tijd plotseling een echte Yogi uit India op mijn pad. Waaauw.